Pressmeddelande 2019

Glamorösa och normkritiska Stockholm Burlesque Festival står för dörren

Förberedelserna är i full gång för årets upplaga av det uppskattade scenkonst-eventet “The International Stockholm Burlesque Festival”, som hålls den 11-12 oktober. Inne på sitt nionde år bjuder festivalen på ett brett urval av världens mest intressanta artister som kommer till Sverige och tar del av en hel helg fylld av fantastiska shower, fester, workshops, nätverksmöjligheter, empowerment och normbrytande politik.

Nalen 16x9 Zelia

Burlesken växer och aldrig har den fått plats i ”finkulturen” så som nu! Alla vill ta del av denna överdådiga, provocerande, normbrytande och sexiga konstform. Feministiska superstjärnan Peaches jobbar med burleskartister i videos och scenshower, Folkoperan sätter upp höstens stora föreställning Tolvskillingsoperan med burlesk-tema tillsammans med burleskartister i ensemblen och många av landets teatrar tar in burlesk-shower och uttalade burleska teaterföreställningar.

Stockholm Burlesque Festival, som drivs av artisten Fräulein Frauke och konstnären John-Paul Bichard, är en av Europas största burleskevents och har ett fantastiskt internationellt rykte. Hit vallfärdar artister från hela världen för att bjuda på burlesk-, kabaret och nycirkus-shower, ta del av workshops, nätverksmöjligheter, samt utveckla och uttrycka sin performancekonst i två av Stockholms vackraste lokaler, båda med en lång och stark förankring i Stockholms historiska kultur: Södra Teatern och Nalen.

Vi är väldigt stolta över att kunna erbjuda ett så brett och spännande internationellt burleskevent i Stockholm. Vårt största mål är att provocera och underhålla publiken, samtidigt som vi skapar och tillhandahåller ett ”safe space” där både publik och artister får utrymme att utveckla och utforska sin kreativitet, sexualitet och sina gränser, inom ett queert och feministiskt ramverk. Vi har en blandad publik på ca 1100 gäster i alla åldrar och från olika bakgrunder, vilket skapar en ganska unik mötesplats.
I vårt samhälle där mörka och konservativa krafter, populism och uttrycklig racism och sexism vinner mark, så är det viktigare än någonsin att vi står starka på andra sidan och presenterar ett motstånd – i form av frihet, öppen kultur och glädje!
” – Fräulein Frauke, producent.

Festivalen som nu är inne på sitt nionde år har bjudit in 33 akter från 16 länder och fyra kontinenter. De representerar det bästa burleskvärlden har att erbjuda tillsammans med kabaret, drag, dans, live musik, sång och ny-cirkus.


Festivalens artister inkluderar bland andra Zelia Rose från Australien. Hon är en av världens största burleskstjärnor, turnerar med Dita von Teese och blev framröstad till Nr 1 i “21 Century Burlesque” årliga “Burlesque Top 50”-lista. Hon blandar sex appeal med dans och historiska influenser, till exempel hennes berömda och prisbelönta Josefin Baker tribute-nummer.
Från USA kommer Paris Original, en av landets största boylesqueartister (när män utövar burlesk) med en otrolig fysik och starka draginfluenser. Europa är också representerat bland de fyra headlinerna: från England kommer Kiki Deville, festivalens konferencier och känd från bland annat TV-programmen The Voice UK och All Together Now, i både Storbritannien och Norge. Dessutom den franska, politiska neo-burleskartisten Miss Botero som ifrågasätter åldringsnormer vi har i samhället i hennes nummer.

Förutom shower, fester, workshops, utställningar mm så ställer festivalen också till med den årliga ”Octbooberfest” -alan under lördagens show. Det är en månadslång insamling till Rosa Bandet i festivalens namn med lotteri, donationer mm samt en oerhört populär och överdådigt rolig tävling i ”burlesksporten” nr 1: Tassel Twirl! Här utmanas svenska och internationella artister av fans och amatörer som tasslar i välgörenhetens namn tills det återstår en vinnare: årets Octbooberfest Champion!

The 9h International Stockholm Burlesque Festival – October 11-12 2019
Contact: Fräulein Frauke / Felicia Bichard: +46 (0) 708605057 / frauke@frauleinfrauke.com
Press pictures: http://www.bichard.se/Press/2019pressSBF/
Online: www.stockholmburlesquefestival.com

Full line-up:
Zelia Rose (aus), Paris Original (us), Miss Botero (fr), Kiki Deville (uk)
Akynos (us), Arden Delacour (ger), Armi von Vep (fin), Bettie Blackheart & Veda Decadenza (fin), Betty Fvck (fin), Diva Desaster (ger), Fifi von Tassel (nor), Fräulein Frauke (swe), Hedda (fin), Ivoncita (swe), Khuri (cub/us), Lou Safire (uk), Lucy Lovegun (aus), Majo Cázares (mex), Mariposa Bop (uk), Miss Behave (bel), Miss Chrissy Kiss (est), Miss Mouse (swe), Misty Lotus (swiss), Nino Barbier (mex), Rudy Jeevanjee (uk), Salty Punch (swe), Savage Rose (uk), Seedy Frills (uk), Seymour Bottoms (swe/can), Stockholm Higheelers (swe), Teresa Rugo (mex), Viola Paink & Mr Punch (it/ven), Zizi Zinnona (nl)

Stockholm Burlesque Festival startades 2010 av artisten Duchess and The Amazing Knicker Kittens och har varit producerad av Bichard Studios (Fräulein Frauke och John-Paul Bichard) sen 2012.