Pressmeddelande – sve

Pressmeddelande

Stockholm Burlesque Festival – 12 & 13 Oktober

June 2018

Förberedelserna är i full gång för årets upplaga av det uppskattade scenkonst-eventet “The International Stockholm Burlesque Festival”, som hålls den 12-13 oktober. Inne på sitt åttonde år bjuder festivalen på ett brett urval av världens mest intressanta artister som kommer till Sverige och tar del av en hel helg fylld av fantastiska shower, fester, workshops, nätverksmöjligheter, empowerment och normbrytande politik.

FB-HD

Burlesken växer och aldrig har den fått plats i ”finkulturen” så som nu! Alla vill ta del av denna överdådiga, provocerande, normbrytande och sexiga konstform. Feministiska superstjärnan Peaches jobbar med burleskartister i videos och scenshower, Folkoperan gjorde en bejublad succé med naken burlesk och Drag i ”La Traviata” och många av landets teatrar tar in burlesk-shower och uttalade burleska teaterföreställningar.

Stockholm Burlesque Festival, som drivs av artisten Fräulein Frauke och konstnären John-Paul Bichard, är en av Europas största burlskevents och har ett fantastiskt internationellt rykte. Hit vallfärdar artister från hela världen för att ge shower, ta del av workshops, nätverksmöjligheter, samt utveckla och uttrycka sin performancekonst i två av Stockholms vackraste lokaler, båda med en lång och tydlig förankring i den Stockholms historiska kultur: Södra Teatern och Nalen.

Vi är väldigt stolta över att kunna erbjuda ett sånt brett och spännande internationellt burleskevent i Stockholm. Vårt största mål är att provocera och underhålla publiken, samtidigt som vi skapar och tillhandahåller ett ”safe space” där både publik och artister får utrymme att utveckla och utforska sin kreativitet, sexualitet och gränser, inom ett queert och feministiskt ramverk. Vi har en blandad publik på ca 1100 gäster i alla åldrar och från olika bakgrunder, vilket skapar en ganska unik mötesplats. I vårt samhälle där mörka och konservativa krafter, populism och uttrycklig racism och sexism vinner mark, så är det viktigare än någonsin att vi står starka på andra sidan och presenterar ett motstånd – i form av frihet, öppen kultur och glädje!” – Fräulein Frauke, producent.

Festivalen som nu är inne på sitt åttonde år har bjudit in 34 akter från 14 länder och fyra kontinenter. De representerar det bästa burleskvärlden har att erbjuda tillsammans med kabaret, Drag, dans, live musik, sång och ny-cirkus.
Det bjuds på “queerlesque” av Englands största neo-artist Rubyyy Jones, hisnande balletbaserad boylesque av ”Mr Gay” Chris Oh! Från Nya Zeeland, Finlands första transsexuella boylesqueartist, överdådiga showgirls, bland andra Australiens ”Queen of Burlesque” Sina King och Sveriges Fräulein Frauke samt provocerande, politisk scenkonst från bland annat Polen med Gasiu.

Förutom shower, fester, workshops, utställningar mm så ställer också festivalen till med den årliga ”Octbooberfest” galan under lördagens show. Det är en månadslång insamling till Rosa Bandet i festivalens namn med lotteri, donationer mm samt en oerhört populär och överdådigt rolig tävling i ”burlesksporten” nr 1: Tassel Twirl! Har utmanas svenska och internationella artister av fans och amatörer och de tasslar i välgörenhetens namn tills det återstår en vinnare: årets Octbooberfest Champion!

The 8h International Stockholm Burlesque Festival – October 12-13 2018
Contact: Fräulein Frauke / Felicia Bichard: +46 (0) 708605057 / frauke@frauleinfrauke.com
Press pictures: http://www.johnpaulbichard.com/shoots/2018SBFpress/
Online: www.stockholmburlesquefestival.com

HD-Banner-1200b

Full line-up:
Laurie Hagen (bel), Sweetpea (us), Chris Oh! (nz) and Rubyyy Jones (uk)
Asha Jones (swiss), Aurora Nova (aus), Blanche de Moscou (rus), Champagne Mademoiselle (fr), Crocodile Lightning (thai), Diamond’s Dynamites (swe), Dr Dick and Yvette (swe), Fanciforia Foxglove (aus), Fräulein Frauke (swe), Gąsiu (pol), Gonzalo De La Verga (it), Harley Queen (swe), Hasard Le Sin (fin), Kirby Marzelle (fr), La Big Bertha (fr), Lady Rivet (swe), Lisa Alisa (rus), Lolita VaVoom (ger/us), Minouche von Marabou (swiss), MisSa Blue (uk/ger), Philou & Mamzelle Vivianne (fr), Queenie O’Heart (us), Scarlet Blixen (dk), Seymour Bottoms (can), Sina King (aus), Valentino de Labaise (it), Velvet Vixens (swe), Vivianne Dellamore (swiss/fr), Winnie Pelteez (bel)

Stockholm Burlesque Festival startades 2010 av artisten Duchess and The Amazing Knicker Kittens och har varit producerad av Bichard Studios (Fräulein Frauke och John-Paul Bichard) sen 2012.